Op.Dr.Mustafa KAYACAN

NÖROŞİRURJİ UZMANI

Boyun Fıtığı

(Servikal Disk Hernileri)

    Boyun omurgası omur adı verilen birbirine bağlı 7 omurdan oluşur.Disk bu omurlar arasında bulunan, omurları birbirine bağalyan omurlar arasında yastık gibi görev yapan sağlam bir bağ dokusudur.
    Diskler sağlam annulusfibrozis denilen bir dış tabaka ,ortasında yaşla sertleşen nükleus pulpozus denilen kıkırdaktan oluşur.
    Disk hernisi herhangi bir sebeple ortadaki kıkırdak tabakasının annulus fibrosus denilen dış tabakayı yırtması fıtıklaşması ile oluşur.Çoğunlukla alt 3 disk mesafesinde olur.Fıtıklaşma boyun agrısı yapabileceği gibi boyundan çıkan sinirlere bası yaparak ellerde kollarda uyuşma ve kuvvetsizliğe yol açabilir. Omuriliğe bası yaparak spinal kord (omurilik) felci yapabilir.Bu ellerde ayaklarda uyuşma kuvvetsizlik idrar gaita inkontinansına kadar gidebilir.
    TANI
    Tanı dikkatli bir muayene ve uygun yardımcı tetkikler, bilgisayarlı tomografi (BT),mağnetik rezonans görüntüleme (MRG).ile doğrulanır. Her boyun agrısı disk hernisi değildir. Tanıda direk grafiler kan tetkikleri yardımcı olur.
    TEDAVİ YÖNTEMLERİ
    Servikal disk hernileri çoğunlukla cerrahi tedaviye gerek kalmadan düzelir. Bu sebeple servikal hernisinden kaynaklanan agrıyı azaltmak için cerrahi dışı seçenekler önce değerlendirilir. Kısa dönemler dinlenme servikal korse ağrı kesici kas gevşetci ilaçlar steroidler fizik tedavi yöntemleri uygulanır.
    Eger 20 gün 1 ay beklemekle ağrıda azalma olmazsa belirgin kollarda omuzda ellerde güç kaybı varsa, veya omurilik basııs bulguları varsa ,özellikle bacaklarda kollarad kuvvetsizlik varsa uyuşma varsa cerrahi tedavi gereklidir.
    CERRAHİ TEDAVİ
    Servikal diskektomide amaç servikal sinirlere veya servikal bölgede omuriliğe basıyı kaldırmaktır. Bu basit bir diskektomiden birkaç vertebrektomi, ve füzyon veya birkaç laminektomi ve füzyona kadar giden cerrahi müdahaledir.
Basit servikal diskektomi : Boyun anteriorundan mikroskopla girilerek uygun masafe temizlenir. Boşaltılan disk materyalinin yerine füzyon sağlamak için kemik materyal veya hareketi koruyucu protezler kullanılabilir Servikal dar kanal veya myelopatide (omurilik zedelenmesi) durumunda önden çoklu vertebrektomi (omurun çıkarılması) üzerine füzyon,veya posteriordan çoklu laminektomi ve gerekirse füzyon ameliyatları yapılabilir.Basit diskektomiden sonra ilk 24 saatte ayaga kaldırılıp taburcu edilir.
    Her cerrahi girişimde olduğu ğibi servikal bölge ameliyatlarındada bazı riskler vardır. Bunlar kanama enfeksiyon sinir yada omurilik hasarı, boyun önden yapılan müdahalelerde ses kısıklığı yutma güçlüğü özefagus trakea zedelenmesi olabilir.
    Genel olarak servikla müdahaleler çok başarılıdır komplikasyonları daha azdır iyileşme süreleri daha kısadır.

Mustafa KAYACAN

NÖROŞİRURJİ UZMANI (Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi)